16 marca 2017 roku dzięki uprzejmości pani dyrektor Zespołu Szkół Specjalnych w Krotoszynie – Doroty Walczak odbyły się eliminacje do wewnętrznego etapu konkursu „Sprawny w zawodzie – kucharz”. Do rywalizacji przystąpiło trzech uczestników pośród nich nasza reprezentantka Monika Grobelna. Pierwszą konkurencją był test pisemny, który składał się z 30 pytań z zakresu terminologii gastronomicznej, sposobów przygotowania potraw, bhp oraz podstaw przedsiębiorczości. W części praktycznej młodzież mogła wykazać się swoimi osiągnięciami z zakresu gotowania. Każdy z uczestników miał za zadanie przygotować spaghetti bolognese, zgodnie z przygotowaną wcześniej recepturą. Rywalizacja przebiegała w przyjaznej atmosferze, a przygotowane przez uczestników potrawy prezentowały wysokie walory estetyczne i smakowe.
Komisja konkursowa w składzie: Ryszard Ziajka, Ewelina Rogacka oraz
starszy wychowawca Daria Lisiak oceniała począwszy od przestrzegania
zasad BHP podczas gotowania, poprawności kolejno wykonywanych czynności,
po walory smakowe i estetyczne oraz sposób podania przygotowanego
dania. O klasyfikacji końcowej zadecydowała suma punktów zdobytych
przez uczestnika w części praktycznej i teoretycznej. Wyniki rywalizacji
przedstawiały się następująco: na najwyższym podium stanęła Monika
Grobelna, na drugim Anna Skrzyńska. Finaliści otrzymali nagrody rzeczowe
oraz dyplomy ufundowane przez Wielkopolską Wojewódzką Komendę
Ochotniczych Hufców Pracy. Ta para będzie również reprezentować nasz
rejon w etapie wojewódzkim. Życzymy dalszych sukcesów. Alicja Grzempowska