Gratulacje dla Pań z KGW Fijałów.
Poniżej przepis na przygotowanie potrawy:
Składniki:
1 królik, 2 łyżki smalcu, 1 łyżka masła, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 szklanka śmietany, 40 dkg pieczarek, 1 łyżeczka papryki mielonej, sól, pieprz, 2 łyżki mąki, 3 kg ziemniaków, główka kapusty, 2 marchewki, 1 pora, 1 jabłko, natka pietruszki, 3 łyżki majonezu, 1 cytryna, 2 łyżki cukru.
Drobno posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle. Królika umyć, osuszyć, podzielić na części, podsmażyć ze wszystkich stron na smalcu. Przełożyć do rondla, podlać szklanką wody, dodać cebulę i zmiażdżony czosnek. Dusić pod przykryciem przez około pół godziny. Gdy mięso jest półmiękkie wsypać posiekane pieczarki i dusić do miękkości. Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, połączyć z sosem, przyprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować. Następnie zdjąć z ognia, dodać śmietanę i wymieszać. Podawać z ziemniakami i surówką.