W dniu 18 kwietnia br. w Środowiskowym Hufcu Pracy w Próchnowie odbyły się Wojewódzkie Eliminacje Konkursu „Sprawny w zawodzie - bezpieczny w pracy" w specjalności kucharz małej gastronomii.
Z naszej szkoły w konkursie wzięli udział Rafał Brzykcy i Mikołaj Indziński. Zadaniem uczestników było rozwiązanie testu teoretycznego składającego się z 35 pytań obejmujących: wiadomości właściwe dla kwalifikacji w zawodzie kucharz małej gastronomii, zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz wiadomości z zakresu prowadzenia działalności gospodarczej.
W części praktycznej konkursu zadaniem uczestników było przygotowanie trzech porcji potraw składających się z kotleta de volaille z puree ziemniaczanym i surówką z białej kapusty. Po wykonaniu zadania uczestnicy prezentowali przygotowane potrawy komisji konkursowej oraz odpowiadali na pytanie związane z przygotowaniem dania.
Nieodłącznym elementem oceny była degustacja potraw. Nasi reprezentanci okazali się najlepsi i zajęli I miejsce. Jako zwycięzcy będą reprezentować Wielkopolską Wojewódzką Komendę OHP na etapie ogólnopolskim, który odbędzie się w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Wasilkowie (województwo podlaskie) w dniach 20-23 maja 2013 r.
Trzymamy kciuki i życzymy powodzenia.
A. Grzempowska