Dzień jabłka w klasach 4 - 6
Anglicy mawiają: "Zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny". Nasi dietetycy zalecają zjedzenie przynajmniej dwóch jabłek w ciągu dnia – rano dla urody, a wieczorem dla dobrego zdrowia.
Znanych jest ponad 10 tys. odmian jabłek. Różnią się one nie tylko wielkością, kształtem, kolorem, ale także smakiem, aromatem i zastosowaniem w kuchni. Można z nich przyrządzać rozmaite dania i desery. Nasze polskie jabłka są jednymi z najsmaczniejszych. Mamy ich dużo i umiemy je wykorzystywać. Mogliśmy się o tym przekonać podczas degustacji potraw z dodatkiem tych owoców. Ale nie tylko. Skosztować można było również potraw z innych owoców i warzyw obecnych jesienią na naszych stołach.
18 października w Szkole Podstawowej w Kobylinie było "smacznie, zdrowo, kolorowo", ponieważ w tym dniu obchodziliśmy w klasach IV – VI "Święto Jabłka".
Celem tego święta było zachęcenie dzieci do spożywania owoców i ich przetworów oraz promowanie zdrowego stylu życia.
Każda klasa miała pięknie przygotowane i ustrojone stoisko, na którym prezentowane były pyszne potrawy. Uczniowie podziwiali, a następnie częstowali innych swoimi daniami. Królowały szarlotki, soki owocowo – warzywne, sałatki i desery.
Z tej okazji odbył się również krótki apel w holu szkoły. Nad organizacją Święta Jabłka czuwały panie: Aleksandra Paluszkiewicz i Dorota Bąkowska.
Anita Poprawska
Dzień jabłka w klasach 1 - 3
24 października korytarz Szkoły Podstawowej w Kobylinie zamienił się w sad pełen jabłek. W powietrzu czuć było słodki zapach owoców. Na półce stały różne przetwory z jabłek. Nawet dzieci wyglądały inaczej niż zwykle... to mogło oznaczać tylko jedno! Dzień Jabłka!
Uczniowie klasy III a wystawili przedstawienie, które miało na celu przybliżenie informacji na temat pożyteczności jabłek w naszym życiu. Dzieci dowiedziały się, jaki wpływ na organizm ma spożywanie owoców i co można z nich otrzymać. Dużo radości i pozytywnej energii wniosło wspólne śpiewie piosenki pt. "Jabłka". Po przedstawieniu przyszedł czas na degustację specjałów przygotowanych przez uczniów. Na stołach królowały same smakołyki- sałatki owocowe, soki, kompoty, jabłka suszone, szarlotki, koperty z jabłkami, jeżyki i szaszłyki z owoców. W trakcie degustacji nikt już nie miał wątpliwości, iż jabłko to istna, przepyszna "bomba witaminowa". Ostatnią z atrakcji była makieta ogromnego jabłka, przy którym dzieci mogły sobie zrobić pamiątkowe zdjęcie.
Pamiętajmy, że spożycie jednego jabłka dziennie wpływa zbawiennie na nasze zdrowie. Nie zapominajmy też o starym przysłowiu, które brzmi następująco: "Jedno jabłko dziennie chroni przed chorobami i wizytami u lekarza".
P. Majnert - Walkowiak