Młodzież w tegorocznym konkursie miała za zadanie przygotować kotlet de volaille, puree ziemniaczane oraz surówkę z białej kapusty. Na przygotowanie potrawy uczestnicy mieli trzy godziny czasu, jednak większość z nich skończyła zadanie przed czasem. Po zakończeniu etapu praktycznego młodzi kucharze przystąpili do egzaminu teoretycznego, który w tym roku był wyjątkowo trudny.
Ostatecznie komisja konkursowa w składzie: Gabriela Kupczyk - przewodnicząca, Anna Długosz i Janusz Grodek - pracownicy WWK, po zsumowaniu wyników z części teoretycznej i praktycznej orzekła, iż pierwsze miejsce przypadło ŚHP 15-44 w Śremie, reprezentowanym przez Arkadiusza Obrochotę i Macieja Krause, drugie miejsce zajęli: Dawid Włodarczyk i Mateusz Grzybowski z ŚHP 15-21 w Kościanie a na trzecim miejscu uplasowała się drużyna z ŚHP 15-28 w Próchnowie: Arnold Kasprzak i Fabian Augustyniak. Tuż za podium zajmując czwarte miejsce uplasowała się drużyna uczniów z ZSZ w Kobylinie w składzie: Zofia Trawka i Miłosz Ratajczak, reprezentująca ŚHP 15-2 w Krotoszynie. Serdecznie gratulujemy umiejętności kulinarnych. Gratulacje należą się także pracodawcom, którzy dzięki przekazanej wiedzy także przyczynili się do sukcesu naszego zespołu.