W końcu lutego trzecioklasistki z Branżowej Szkoły I stopnia w Kobylinie, adeptki sztuki kulinarnej, przystąpiły do zmagań w ramach konkursu „Najsprawniejszy w zawodzie 2021” w kategorii kucharz. Przedsięwzięcie zostało przeprowadzone dla tegorocznych absolwentów szkół branżowych współpracujących z Hufcem Pracy 15-2 w Krotoszynie.
Konkurs miał na celu sprawdzenie wiedzy i umiejętności kucharzy, jak również wyłonienie dwóch najlepszych, którzy będą reprezentować krotoszyński Hufiec Pracy podczas etapu wojewódzkiego.
Rywalizacja odbywała się dwuetapowo, uczestnicy napisali najpierw test teoretyczny, a potem wykonywali zadania praktyczne, przy czym przebieg konkursu dostosowano do sytuacji i wymogów epidemiologicznych. W części praktycznej trzeba było wykonać trzy zestawy potraw: kotlet de volaille z ziemniakami purree oraz surówkę z pora.
Uczennice z Kobylina uzyskały wysokie lokaty - Oliwia Sibiak zajęła II miejsce, a Patrycja Sieńko - III. Uczestniczki otrzymały nagrody w formie bonów podarunkowych ROSMANN i dyplomy sfinansowane przez Wielkopolską Wojewódzką Komendę OHP w Poznaniu. Serdecznie gratulujemy!
/na podstawie materiałów z Hufca Pracy w Krotoszynie – K.Jackowska/