4 marca br. w pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół Specjalnych w Krotoszynie został przeprowadzony pierwszy etap konkursu „Najsprawniejszy w zawodzie – kucharz”.
Do konkursu uczniowie klas trzecich szkół branżowych z Kobylina i Zdun. Uczestnicy pracowali indywidualnie. Konkurs podzielony został na 2 części. Pierwsza polegała na wypełnieniu testu jednokrotnego wyboru. Kolejna część poświęcona została wykonaniu zadania praktycznego. Biorąc pod uwagę tegoroczne obchody 100. rocznicy urodzin papieża Jana Pawła II, zaproponowano młodzieży wykonanie potrawy, która była jedną z jego ulubionych: pierogów oraz surówki z białej kapusty. Pracę zespołów nadzorowała komisja w składzie: Ryszard Ziajka i Ewelina Rogacka - nauczyciele przedmiotów zawodowych ds. żywienia z Zespołu Szkół Specjalnych w Krotoszynie, Zbigniew Kurzawa – Komendant Hufca Pracy oraz wychowawca – Iwona Łuczak.
Oceniano przede wszystkim przestrzeganie zasad bhp podczas sporządzania potraw, poprawność ich przyrządzania i podania według obowiązujących zasad. Uwzględniono ponadto poprawną ocenę organoleptyczną dań przez uczestników, ich prawidłową współpracę podczas pracy oraz wyniki testu.
Głównym celem konkursu było umożliwienie młodzieży sprawdzenia poziomu opanowania wiadomości i umiejętności w danym zawodzie, pod kątem egzaminów zawodowych. Marta Gniazdowska, reprezentująca naszą szkołę zajęła trzecie miejsce. Gratulujemy!
/K.Jackowska na podstawie materiałów z Hufca Pracy w Krotoszynie/