12 grudnia 2019 roku uczennice Szkoły Podstawowej w Kobylinie pod opieką pani Alicji Grzempowskiej skorzystały z zaproszenia dyrektora ZSOiZ w Pogorzeli Jarosława Adamczaka i wzięły udział w konkursie kulinarnym "Pogorzelski Mastercheff” IV edycja, który odbył się w restauracji „Impresja” w Borku Wlkp. Wzięły w nim udział drużyny szkół podstawowych z powiatu gostyńskiego i nie tylko.
Celem konkursu było rozpowszechnienie zdrowych nawyków żywieniowych, zdobywanie wiedzy i umiejętności na drodze odkrywania, próbowania i eksperymentowania, samodzielne komponowanie i przygotowanie zdrowych i zbilansowanych posiłków, ale przede wszystkim integracja uczniów z różnych szkół zaproszonych do udziału w konkursie. Każda z drużyn złożona była z 3 osób. Wszyscy losowali stanowiska pracy i przydział zadań do wykonania. Nad przebiegiem konkursu czuwali zawodowi kucharze z restauracji „Impresja” w Borku. Drużyna Szkoły Podstawowej w Kobylinie w składzie Patrycja Swora i Nicola Starosta wylosowały zestaw składający się z przystawki, dania głównego oraz deseru, jak się okazało były to; zupa pomidorowa z makaronem, filet tessiner z ryżem po turecku i mus truskawkowy z bitą śmietaną.
Po ok. 2,5 godzinnej pracy, nastąpiła degustacja konkursowych potraw, której dokonało jury, w skład którego wchodzili: burmistrz Pogorzeli Piotr Curyk, dyrektor ZSOiZ Jarosław Adamczak, właścicielka restauracji Małgorzata Galeja. Jurorzy mieli nie lada problem z wyłonieniem zwycięzców. Liczyły się nie tylko wrażenia smakowe, ale także estetyczne podanie i porządek na stole.
Jak podkreślali członkowie jury, różnice między poszczególnymi lokatami były bardzo niewielkie i ostatecznie nasze uczennice zajęły IV miejsce.
Nicola i Patrycja były bardzo zadowolone z udziału w konkursie, zdobyły bowiem nowe doświadczenia oraz uzyskały wiele cennych rad związanych z gotowaniem.
Po zakończeniu konkursu wszyscy wspólnie degustowali przyrządzone potrawy.
Alicja Grzempowska