Imprezę rozpoczęło przejście korowodu składającego się z delegacji poszczególnych wsi, władz Gminy oraz zaproszonych gości na stadion. Tradycyjnie już uroczystości dożynkowe na stadionie rozpoczęły się wylotem gołębi. Burmistrz Kobylina Tomasz Lesiński dokonał oficjalnego otwarcia dożynek, a wieńce dożynkowe poświęcił Ojciec Ksawery Majewski Gwardian Klasztoru Ojców Franciszkanów w Kobylinie.
W części obrzędowej wystąpił zespół „Łagiewniczanie”, a w dalszej części
swoje programy artystyczne przedstawili: dzieci z Przedszkola w
Kobylinie, duet Wiktoria Łukowiak i Aleksander Czebatura, zespół
„Krotoszanie”, chór „Familia”, chór „Harfa”, zespół „Młodzi Duchem” oraz
solistka Elżbieta Siama.
Uroczystości dożynkowe urozmaicił pokaz gotowania przygotowany przez szefa kuchni – Jana
Kuronia. Mistrz kulinarny degustował również potrawy przygotowane przez
Koła Gospodyń Wiejskich w Srokach, Długołęce, Zdziętawach, Rębiechowie i
Zalesiu Wielkim. Można było także podziwiać ozdoby ręcznie robione
przez mieszkańców Gminy – Panią Emilię Kaczmarek oraz Państwo Ewelinę i
Marcina Brylewskich. Dużym zainteresowaniem cieszyło się też stoisko
przygotowane przez Grupę Rekonstrukcyjną „Żarno” z Miejskiej Górki,
które obrazowało życie
w dawnej wsi.
Gwiazdą wieczoru był Krzysztof KASA Kasowski, a imprezę zakończyła zabawa taneczna, do której przygrywał zespół „Bliźniacy”.