Poniżej przepis na tort jak szachownica:
Składniki:
Jasne ciasto
- 4 jajka
- szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
Ciemne ciasto
- 4 jajka
- niepełna szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki kakao
Krem
- 1,5 kostki masła lub margaryny
- 4 żółtka
- szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka kawy mielonej
- kakao
- sok z cytryny
- wiórki kokosowe
Poncz
- szklanka herbaty
- 3/4 łyżki alkoholu
Sposób przygotowania:
Przygotuj jasny biszkopt: ubij białka na pianę, dodaj stopniowo cukier i po jednym żółtku, a następnie przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wyłóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, piecz 35-40 minut w temperaturze 180*C. Tak samo przygotuj i upiecz ciemny biszkopt – na końcu dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Oba ciasta ostudź, kiedy będą zimne przekrój na dwa krążki, a następnie z każdego krążka powykrawaj kółka różnej wielkości i poprzekładaj je na zmianę.
Przygotuj krem: masło utrzyj na puszystą masę, stopniowo dodawaj żółtka utarte z cukrem. Masę podziel na 3 części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej kawę mieloną, do trzeciej sok z cytryny (ilość według uznania) i pieczone wiórki kokosowe (zimne).
Pieczone wiórki: na patelni roztop 1 łyżkę margaryny z 1 łyżką cukru i dodaj 2 łyżki kokosu. Smaż wiórki na małym ogniu ciągle mieszając. Po podsmażeniu wiórki mają złoty kolor.
Przygotuj poncz: ostudzoną herbatę wymieszaj z alkoholem. Krążki ciasta nasącz obficie ponczem, posmaruj kremem (zostaw trochę każdego do dekoracji). Układaj jeden na drugim – ciemne ciasto znajdzie się nad jasnym, co zapewni efekt kratki. Wierzch i boki posmaruj odłożonym kremem, udekoruj według uznania.