Głównym celem konkursu było umożliwienie uczestnikom sprawdzenia poziomu swoich umiejętności praktycznych, jak również stworzenie im okazji do integracji, rywalizacji oraz poszerzenia własnych umiejętności i doświadczenia zawodowego. Dwuosobowe zespoły miały do przygotowania świąteczne danie w postaci ryby z ziemniakami z wody i sałatą.
Zespół Branżowej Szkoły I stopnia w Kobylinie reprezentowały: Katarzyna Haremza i Bernadeta Czerwińska.
Po zakończeniu części konkursowej uczestnicy zaprezentowali pięknie
przyrządzone dania przed komisją konkursową w skład której weszli:
Ryszard Ziajka i Ewelina Rogacka - nauczyciele teoretycznych przedmiotów
zawodowych i praktycznej nauki zawodu w Zespole Szkół Specjalnych w
Krotoszynie oraz starszy wychowawca Hufca Pracy w Krotoszynie Iwona
Łuczak.
Komisja przez cały czas trwania konkursu bacznie przyglądała
się sposobowi wykonywania potraw zwracając szczególną uwagę na
przestrzeganie zasad BHP, po czym oceniła walory smakowe, estetyczne
oraz sposób podania przygotowanego dania.
Rywalizacja przebiegała w
przyjaznej atmosferze, a przygotowane przez uczestników potrawy
prezentowały wysokie walory estetyczne i smakowe. Ważnym aspektem
konkursu była integracja międzyszkolna.
Finaliści otrzymali nagrody
rzeczowe oraz dyplomy ufundowane przez Wielkopolską Wojewódzką Komendę
Ochotniczych Hufców Pracy, które wręczyły Dyrektor Zespołu Szkół
Zawodowych Specjalnych w Krotoszynie pani Dorota Walczak oraz jej
zastępca pani Agnieszka Leciej.
A. Grzempowska