Dnia 16 marca 2015 roku dzięki uprzejmości właścicieli restauracji "Bajka" w Kobylinie p. Teresy Miedzińskiej-Waścińskiej i Piotra Miedzińskiego odbyły się eliminacje do II etapu konkursu "Sprawny w zawodzie – kucharz". Ze strony HP 15-2 odpowiedzialne za przygotowanie i organizację konkursu były p. Agnieszka Kwiatkiewicz i p. Iwona Łuczak.
Jednym z głównych celów konkursu było stworzenie młodzieży możliwości sprawdzenia poziomu wiedzy teoretycznej oraz praktycznych umiejętności w zawodzie kucharz w kontekście zbliżających się egzaminów zewnętrznych, jak również stworzenie im okazji do rywalizacji, poszerzenia własnych umiejętności i doświadczenia zawodowego. Do konkursu przystąpiło trzech uczniów naszej szkoły.
Najpierw kucharze przystąpili do rozwiązania testu pisemnego, który składał z 25 pytań z zakresu terminologii gastronomicznej, sposobów przygotowania potraw, zasad BHP oraz podstaw przedsiębiorczości. Natomiast w części praktycznej młodzież mogła pochwalić się swoimi zdolnościami z zakresu gotowania.
Każdy z uczestników w drodze losowania otrzymał do wykonania inną potrawę zgodnie z przedstawioną instrukcją. Były to m.in. rolada pieczona, kluski śląskie, kapusta zasmażana, de volaille, ziemniaczane kulki w panierce, surówka z kapusty pekińskiej, schabowy po cygańsku, ziemniaki talarki zasmażane oraz surówka z białej kapusty.
Rywalizacja przebiegała w przyjaznej atmosferze, a przygotowane przez uczestników potrawy prezentowały wysokie walory estetyczne i smakowe.
Komisja konkursowa w składzie: p. Teresa Miedzińska-Waścińska, p. Alicja Grzempowska, p. Agnieszka Kwiatkiewicz kompleksowo oceniała podejmowane przez uczestników działania, począwszy od przestrzegania zasad BHP podczas gotowania, poprzez poprawność kolejno wykonywanych czynności, po walory smakowe i estetyczne oraz sposób podania przygotowanego dania, skończywszy na sposobie prezentacji pracy zespołu.
O klasyfikacji końcowej zadecydowała suma punktów zdobytych przez uczestnika w części praktycznej i teoretycznej. Na najwyższym podium konkursu stanęła Magdalena Przybylska, II miejsce zajął Maciej Jarus, a na III miejscu uplasowała się Angelika Konieczna. Finaliści otrzymali nagrody rzeczowe oraz dyplomy ufundowane przez Wielkopolską Wojewódzką Komendę Ochotniczych Hufców Pracy.
W etapie wojewódzkim naszą placówkę reprezentować będą Magdalena Przybylska i Maciej Jarus.
Tego rodzaju przedsięwzięcia są bardzo ważne dla młodych ludzi, którzy za chwilę wkroczą na rynek pracy. Konkurs dla uczestników stanowił możliwość weryfikacji wiedzy i umiejętności przed przystąpieniem do zewnętrznych egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie.
A. Kwiatkiewicz, A. Grzempowska